Scoliose/kyphose

Pijn in de rug, hoofd, nek, schouders of vermoeidheid? Een veranderende stand van je wervelkolom en je houding? En je bent tussen de 12 en 18 jaar! Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door een houdingsafwijking, de ziekte van Scheuermann of scoliose.

cesar-zeist-tieners-met-scoliose

Wat is de ziekte van Scheuermann?

De ziekte van Scheuermann ontstaat tijdens de puberteit. Bij deze ziekte ontstaat er meestal vanuit de bovenrug de neiging om voorover te buigen. Deze bolling van de bovenrug wordt vaak gecompenseerd door een holling van de onderrug, en gaat dan samen met vooroverhangende schouders. Beperkte groei en/of in zakken van het wervellichaam aan de voorzijde zorgt ervoor dat deze daar uiteindelijk platter zijn, dan aan de achterkant. Hierdoor kan “wigvorming” ontstaan die de versterkte bolling veroorzaakt.

Wat is een scoliose?

De scoliose ontstaat vaak tijdens de groeiperiode. Een scoliose is een zijdelingse bocht van de wervelkolom. Er zijn verschillende soorten scoliose, zoals een houdingsscoliose en een idiopatische scoliose. Bij een idiopatische scoliose gaat de zijdelingse verkromming samen met een draaiing van de wervels. Hierdoor kan de rug aan één kant boller worden (dit wordt ook wel gibbus genoemd).

Kenmerkend voor deze vorm van scoliose is de neiging tot verergering van de verkromming tijdens de groei. Het vroeg ontdekken is daarom erg belangrijk! Als je jong bent is de wervelkolom namelijk nog soepel en dan is verergering van de kromming beter tegen te gaan dan op latere leeftijd.

Hoe kan je deze afwijkingen behandelen?

De behandeling van de ziekte van Scheuermann en van een scoliose is erop gericht verergering tegen te gaan. Het continu blijven oefenen, zolang tieners in de groei zijn, is erg belangrijk voor degenen die deze aandoeningen hebben. Eerst wordt er individueel met een oefentherapeut Cesar geoefend om zo de persoonsgerichte correcties goed te leren. Indien wenselijk wordt er daarna in een groep geoefend. De groep bestaat uit jongens en meisjes tussen de 12 en 18 jaar met dezelfde klachten. De groepsbehandelingen zijn erop gericht de klachten verder te verminderen. En om de houding en de bewegingen te verbeteren en eigen te maken, zodat de pubers dit ook na de behandeling goed blijven toepassen.

De ervaring is dat oefenen in een groep leuker is en beter volgehouden kan worden en dat het ontmoeten van andere jongeren met dezelfde klachten motiverend werkt!

Vergoeding:

De behandeling oefentherapie Cesar wordt voor tieners tot 18 jaar vergoedt vanuit de basisverzekering. Voor deze behandeling is geen verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

Tienergroep 13/14; Voor tieners van 13/14 jaar die graag samen met anderen hun eigen oefeningen willen doen. In een individueel traject leer je eerst de oefeningen aan die voor jou belangrijk zijn.

Tienergroep 17/18; Idem voor tieners van 17/18 jaar die graag samen met anderen hun eigen oefeningen willen doen.

Tienergroep speciaal; Voor tieners met een beperking die speciale aandacht nodig hebben 

*Ben je 15 of 16 jaar mag je kiezen bij welke groep je wilt meeoefenen.