Bekkenfysio- en bekkenoefentherapie

Onze praktijk heeft 30 jaar ervaring met het behandelen van bekken- en bekkenbodemklachten. Individueel en in groepsverband. Anja van den Hout en Ike van de Kamp zijn bekkenoefentherapeut met een afgeronde 3-jarige master of science bekkenfysiotherapie. Daarmee kunnen zij naast bekkenoefentherapie, inwendig werken, electromyografie, electrostimulatie, rectale ballon, en drukmeting toepassen.  Bij de behandeling van uw klachten zal met uw instemming de meest effectieve behandeling worden ingezet. 

NB; Vanwege de basisopleiding oefentherapie zullen de behandelingen als bekkenoefentherapie gedeclareerd worden en staan Anja en Ike niet in het register bekkenfysiotherapeuten. De genoten master opleiding bekkenfysiotherapie is wel gelijk aan die van geregistreerde bekkenfysiotherapeuten. 

Hoe verloopt de eerste afspraak?

De eerste afspraak is een dubbel consult (1 uur). Hierin vindt een screening, intake, lichamelijk onderzoek en een behandeling plaats. Bij binnenkomst starten we met een vraaggesprek om gegevens over de klacht in relatie tot uw dagelijks bewegen te verzamelen. Daarna word je lichamelijk onderzocht, waarbij gekeken wordt naar je houding en bewegingen, stand van bekken en andere gewrichten in relatie tot de klacht. In een aanvullend onderzoek wordt zonodig nauwkeuriger naar de betreffende gewrichten en spieren gekeken. Dit onderzoek is in ondergoed, maar je mag ook een legging en aansluitend hemdje dragen als dat fijner is. Na het onderzoek geeft de oefentherapeut duidelijk aan waar tijdens de behandelingen aan gewerkt zal worden.

Indien nodig en wenselijk kan een inwendig vaginaal of anaal onderzoek volgen om de bekkenbodemfunctie, eventuele bekkenbodemschade en positie van de organen in het kleine bekken te beoordelen. Dit zal echter niet tijdens het eerste consult al plaatvinden en wordt in alle gevallen vooraf overlegd.

Wat neem je mee tijdens het eerste bezoek?

Legitimatie en een verwijsbrief indien u die heeft gekregen. Het onderzoek en oefenen gebeurt in ondergoed of legging en aansluitend shirt of hemd. Voor een inwendig onderzoek vragen we u 2 handdoeken mee te nemen. 

cesar-zeist-beekkenoefentherapie

 

Meedoen aan een cursus;

Je kunt je opgeven door het contactformulier op deze site in te vullen.

Meer informatie over de cursussen vind je hier.

Groepsbehandelingen zijn:

  • Bekkenklas pre houding en beweging en bevalling (8 lessen)
  • Bekkenklas post (8 lessen)

Informatie over dagen en tijden vind je bij groepslesrooster. 

 Voor de goede orde:

  •  De oefenruimte op sokken betreden. 
  •  Het is verstandig geen waardevolle spullen in de wachtkamer achter te laten.
  •  Afspraken die niet tenminste 24 uur van te voren worden afgezegd, komen voor eigen rekening. Deze kunnen dus niet bij de zorgverzekeraar in rekening gebracht worden. Dit geldt ook voor groepslessen en -behandelingen.